1.Bokeški triatlon u Crnoj Gori-kratki i slatki godišnji..

 

1. Bokeški triatlon, more, Lovčen, kupanje, sunčanje, uživanje…

Krajem mjeseca lipnja nastupila sam na 1. Bokeškom triatlonu u organizaciji novoosnovanog triatlon kluba Tivat iz Tivta. Zaista ugodno iznenađena gostoprimstvom domaćina i organizatora, te njihovom zainteresiranošću ovim sportom, mogu uputiti samo riječi hvale svima koji su na neki način doprinijeli da ova utrka zaživi i kulminira danom natjecanja. Nadam se da će idućih izdanja biti još puno puno, te da će 2. Bokeški triatlon privući mnogo više natjecatelja iz Hrvatske i okolnih nam zemalja..kako bi se okušali u ovoj atraktivnoj utrci, te kasnije uživali u čarima pomalo egzotične Crne Gore.

 

1. Bokeški triatlon bio je ujedno i otvoreno prvenstvo Crne Gore u sprint triatlonu. U sprint triatlon utrci je nastupilo više od 100 natjecatelja što pojedinačno, što u šatafetama. Uz natjecatelje iz Crne Gore nastupio je velik broj triatlonaca iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije.. U glavnoj utrci pobijedio je Ognjen Stojanović (TK Zrinski Novatec) ispred Jaroslava Kovačića ( ŠD Posavje), te Matije Medena (Trisport Kamnik). Kod žena je pobijedila Tea Miloš (TK Pula) ispred Ane Škifić (TK Pula) i Ive Tomić (TK Zagreb).

Rezultati ovdje

 

Utrka se savršeno “poklopila” sa praznicima u našoj zemlji tako da sam odlučila spojiti neke dane i iskoristiti ih tako za turistički obilazak i uživanje u ljepotama Crne Gore 🙂 I isplatilo se.. Biciklom sam se popela na Lovćen (Nacionalni park – najviša točka –  1.749 m). Ovaj predivan park obuhvaća centralni i najviši dio istoimene planine koja je za Crnogorce simbol slobode i „sveti oltar“. Na Jezerskom vrhu, u carstvu munja i gromova, podignut je mauzolej Petru II. Petroviću Njegošu, vladici, pjesniku i vladaru crnogorskom (1813 -1851).

Park obuhvaća površinu od 6.400 hektara. Najniža točka Nacionalnog parka „Lovćen“ je raskršće puteva na mjestu Krstac (927 mnm), a najviša vrh Štirovnik, 1.749 metara nadmorske visine, koji je i najveći vrh planine Lovćen. Lovćen je poznat po vidikovcima s kojih se pogled pruža na sve strane – na more, Skadarsko jezero i prema visokom gorju na sjeveru.

Posjetili smo Budvu i njezinu staru jezgru, zatim poluotok Sv. Stefan, te staru jezgru Kotora i tvrđavu Sv. Ivan na vrhu istoimenog brda. Samu jezgru grada uokviruju gradski bedemi, koji se dalje nastavljaju na brdo Sveti Ivan i dolaze do njegovog vrha. Bedmi su dugi oko 5 kilometara, njihova visina iznosi 20 metara, a široki su do 10 metara.

 

Naravno da smo obišli i neke od predivnih crnogosrkih plaža. Oblatno, Jaz, Pržno i Kraljičina, samo su neke od njih.. 🙂 Zasita lijepi i slatki godišnji odmor, svega pomalo, uz malo “triatloniranja” još, ma di ćeš bolje 🙂