15.10.2009.
Jesenje radosti - Grobničke Alpe

 

Ovaj dio godine obožavam iskoristiti za razne šetnje, planinarenje, trekkinge i sl. Tako sam i ove godine nakon dugo vremena opet posjetila predivne nam Grobničke Alpe. Ovaj dio Kvarnera je zaista idealan što se tiče konfiguracije terena, impresivnih reljefnih obilka, flore i faune, a sve to nadomak Kvarnerskog zaljeva.

Na slici ispod su prikazane fotografije sa Hahlića (Grobničke Alpe). Imali smo predivno vrijeme tijekom posjeta Obruču (1377m), najvišem vrhu Grobničkih Alpi, ali i maglovito, sparno i vlažno vrijeme tijekom posjeta domu Hahlići putem kroz Mudnu dolinu.


Put prema domu-kroz Mudnu dolinu je zaista impresivan

Uspon kroz Mudnu dol osobita je atrakcija jer vodi veličanstvenim klancem koji je duboko usječen u planinu. Uspon je prilično naporan, ali vrijedi ga doživjeti radi neočekivano divlje prirode i bogatstva reljefnih oblika. U kamenom koritu zanimljivi su veliki «lonci» što su ih izdubile bujice. Na pojedinim mjestima klanac je širok samo metar do dva. Trekking smo kombinirali s laganim penjanjem.

Put prema Obruču (1377m) je interesantan zbog raznolikosti terena prema samom vrhu, izmjenjuju se putevi travnatog kamenjara, visokih kamenih blokova, šume i kamenih grebena.

 

Pogled sa Obruča prema RisnjakuPogled sa Obruča na Kvarner..Bilo je vedro, pa se vidio i slovenski Snježnik (1796m)