29.11.2009.
Vitaminizacija - za zdravlje i ljepotu ;-)Među šest hranjivih tvari, uz ugljikihidrate, masti, bjelančevine, minerale i vodu, ubrajamo i vitamine. Svi su prirodni vitamini organske supstance hrane koje nalazimo samo u biljkama i životinjama. Do sada je otkriveno oko dvadeset supstanci za koje se vjeruje da djeluju kao vitamini u ljudskoj prehrani. Svaki je od tih vitamina u različitim količinama u određenim namirnicama i svaki je apsolutno potreban za pravilan rast i dobro zdravlje orgamizma. Neke od njih, kao i njihove funcije i ulogu u organizmu, te važnost za ljudsko zdravlje navela sam u tekstu ispod.

VITAMIN A je topiv u masti. U prirodi se pojavljuje u dva oblika, VITAMIN A i karoten. Jedan od najbogatijih izvora vitamina A je ulje riblje jetre i neki životinjski proizvodi, dok je karoten tvar koja mora biti pretvorena u vitamin A da bi je tijelo moglo iskoristiti. Ima ga u mrkvi, ali i u zelenom lisnatom povrću, kao što su repa, špinat, prokulice.. Glavna funkcija vitamina A je da pomaže u rastu i oporavku tjelesnih tkiva te održava kožu meku i glatku. Važan je za zdravlje očiju, pomaže u oblikovanju kostiju i zuba, te održava zdravo epitelno tkivo. Možda jedna od najbitnijih funkcija sportašima je da se bori protiv bakterija i podložnosti tijela infekcijama.

VITAMINI B-KOMPLEKSA
Vitamini B kompleksa su od velikog značaja za cjelokupni organizam čovjeka. Poznati su B1 (tijamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (pirdoksin), B12 (cijanokabalamin), B15 (pangamska kiselina), biotin, kolin, folna kiselina..
Svi vitamini B kompleksa aktivni su u opskrbi tijela energijom, jednostavno pretvarajući ugljikohidrate u glukozu, koju tijelo izgara da proizvede potrebnu energiju za potrebnu aktivnost, što je sportašima jako bitno. Oni su od životne važnosti u metabolizmu masti i bjelančevina. Također neophodni su za normalnu funkciju nervnog sustava i mogu biti najvažniji pojedinačni čimbenik za zdravlje živaca. Održavaju zdravlje kože, kose, očiju, usta i jetre. Svi B vitamini su porirodni sastojci pivskog kvasca, jetre i žitarica neobrađenog zrna. Natural Wealth u svojoj bogatoj paleti proizvoda između ostalog nudi i dobru suplementaciju ovim vitaminom. Više možete pogledati ovdje - B kompleks vitamini

VITAMIN B1 - tijamin
Poznati je kao "moralni vitamin" zbog povezanosti sa živčanim sustavom i korisnog učinka na duševni stav. Neophodan je za stabiliziranje apetita , povećava osobni kapacitet učenja, neophodan je za pravilan rast kod djece i poboljšanja tonusa mišića u želucu, u crijevima i srcu. Hrana bogata pivskim kvascem, klicama žitarica, melasom šećerne trske i posijama bogata je tiaminom.
VITAMIN B2 - riboflavin
Riboflavin je potreban za metabolizam ugljkohidrata, te pomaže održavanje zdravog živčanog sustava. Potiče rast i dobar mišićni tonus, te stabilizira apetit. Njegova količina nađena u većini namirnica je toliko malena da je poprilično teško održavati dovoljnu opskrbu bez dopunjavanja prehranom. Dobri izvori su mlijeko, jetra, jaja i pivski kvasac.


VITAMIN B3 - niacin
Niacin kao i svi vitamini skupine B pomaže tijelu u razgradnji i korištenju bjelančevina, masti i ugljkohidrata. Učinkovit je u poboljšavanju cirkulacije i smanjenju razine kolesterola u krvi. Od životne je važnosti za pravilan rad živčanog sustava i za održavanje zdrave kože. Nemasno meso, perad, riba i kikiriki dobar su izvor ovoga vitamina.VITAMIN B5 - pantotenska kiselina
Pomaže u oblikovanju nekih masti. Sudjeluje u oslobađanju energije iz ugljkohidrata, masti i bjelančevina, te povećava otpornost organizama prema stresnim stanjima. Najbogatiji izvor su iznutrice, pivski kvasac, žumance jajeta i cjelovita zrna žitarica.

 

VITAMIN B6 - pirdoksin
Piridoksin uz oslobađanje energije iz bjelančevina, masti i ugljkohidrata, pomaže kod sinteze i pravilne funkcije DNA i RNA. Također pomaže u održavanju ravnoteže natrija i kalija, koja upravlja tjelesnim tekućinama i podupire normalnu funkciju živčanog i mišićnog sustava.

VITAMIN B12 - cijanokabalamin
Neophodan za normalno stvaranje krvnih stanica, te prijeko potreban za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Sadrži kobalt koji je bitan za dugovječnost, a to je i jedini vitamin što sadrži i neki esencijalni mineralni element. Jetra je najbolji itvor ovoga vitamina, ali i meso mišića, riba i mliječni proizvodi.


FOLNA KISELINA
Važna je za stvaranje crvenih krvnih stanica. Funkcionira zajedno sa vitaminima B12 i C u razgradnji bjelančevina. Za sportaše jako je važno znati da folna kiselina ima osnovnu ulogu kao nositelj ugljika u oblikovanju hema, bjelančevine koja sadrži željezo, a nalazi se u hemoglobinu, neophodnom za stvaranje crvenih stanica.

 

VITAMIN D
Vitamin D je topiv u mastima i može se steći unosom ili izloženosti tijela suncu. Sunčeve zrake djeluju tako da aktiviraju kolesterol u koži pretvarajući ga u vitamin D. Pomaže apsorpciju kalcija iz crijeva i razgradnju i ugradnju fosfora, što je potrebno za oblikovanje kosti. Vitamin D je potreban za normalan rast djece i za održavanje stabilnosti živčanog sustava, normalne akcije srca i normalnog zgrušavanja krvi. Najbolja iskoristivost se postiže kada se uzima zajedno sa vitaminom A. Riblje jetreno ulje najbolji je izvor ovoga vitamina, ali i druge masne ribe, poput sardine, lososa i srdela. Dobar izvor vitamina D također su i žumanjak jajeta, maslac i jetra.VITAMIN E
Tokoferoli (vitami skupine E) se pojavljuju u najvećim koncentracijama u hladno istisnutim biljnim uljima, sirovim sjemenkama, orasima, te soji. Vitamin E je jaki antioksidant što znači da se suprotstavlja oksidaciji tvari u tijelu i stvaranju i oblikovanju slobodnih radikala nastalih produktom oksidacije. Ovaj vitamin također ima sposobnost vezati kisik i sprečava ga da se pretvori u otrovni peroksid. Na taj način su crvena krvna zrnca bolje obskrbljena čistim kisikom. Ima veliku ulogu u staničnom metabolizmu mišića. Omogućuje mišićima bolju iskoristivost kisika, te da djeluju sa manje kisika, povećavajući na taj način njihovu izdržljivost i snagu. Djeluje i kao antitrombin u krvnoj plazmi sprečavajući stvaranje ugrušaka. Budući da je E vitamin topljiv u mastima, najviše ga ima u ulju pšeničnih klica, orasima i sjemenkama, biljnim uljima, obogaćenom palminu ulju, žumancetu jajeta, zelenom lisnatom povrću.
VITAMIN C
Askorbinska kiselina topiva u vodi, ali od svih vitamina ovaj je najnestabilniji i veoma osjetljiv na kisik. Njegova se moć može izgubiti zbog izlaganja svjetlu, toplini ili zraku jer potiču aktivnost oksidativnih enzima. Primarna funkcija vitamina C je održavanje kolagena, bjelenčevine neophodne za izgradnju vezivnog tkiva u koži, ligamentima i kostima. Pomaže u zacjeljivanju rana i opeklina, te u formiranju crvenih krvnih zrnaca i sprečavanju krvarenja. Također pomaže apsorpciju željeza, te se bori sa bakterijskim infekcijama i kod prehlada.


VITAMIN K
Poznat je i kao koagulacijski, odnosno antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Potreban je u vrlo malim količinama, ali nužan je za proizvodnju ključnih bjelančevina koje su važne za zgrušavanje krvi i za rad bubrega i metabolizam kostiju.